Adverteren via buiten reclame (Out Of Home)

Buitenreclame, ook wel Out Of Home genoemd, is een medium dat al jarenlang wordt ingezet om de grote massa te bereiken.

Het kan heel effectief zijn voor je merk, omdat je advertentie 24/7 zichtbaar kan zijn. Wanneer je buiten bent in bewoond gebied, kom je veel in aanraking met buitenreclame. Dit verwerk je zowel bewust als onbewust.

Waarom adverteren via Out Of Home?

Out Of Home is een krachtig middel, omdat je dus 24/7 zichtbaar kan zijn en het wordt ingezet om de massa te bereiken.

Maar je kan er ook voor kiezen om specifieke doelgroepen te benaderen. Wil je bijvoorbeeld de advertentie alleen voorbij zien komen bij winkels, scholen of in bepaalde wijken, dan is het mogelijk om daar specifiek op in te kopen.

Via mooie visuals kan je direct communiceren met de doelgroep. Bijvoorbeeld met mensen die staan te wachten bij een bushokje of die aan het winkelen zijn.

Of langs de snelweg op grote masten waar je op heel groot formaat je boodschap kan vertonen. Dit wordt veel gedaan door mode merken, maar ook reisbureaus en uitzendorganisaties.

Hoe werkt het?

Buiten adverteren kan op verschillende manieren. Het kan zowel digitaal (DOOH) als niet-digitaal (OOH). Bij niet-digitale uitingen moeten er posters gedrukt worden. Dit kan via een mediabureau of de exploitant zelf waar de posters uitgehangen worden. Verderop is beschreven hoe het drukproces in z’n werking gaat.

Eerst moet je goed voor ogen hebben wie je wilt bereiken met je boodschap. Welke doelgroep is relevant? Daarna kijk je binnen welke regio je wilt adverteren en welk budget er beschikbaar is voor de campagne. Omdat je dus goed kan segmenteren op regio en doelgroep én de contactfrequentie hoog kan liggen, kan je voor een relatief laag tarief veel bekendheid opbouwen.

De inkoop van het aantal vlakken dat je inzet, wordt bepaald aan de hand van de doelstelling en budget. Wanneer er onverkochte ruimte over is, kan deze voor een lager tarief worden ingekocht. Hoe de prijs precies wordt berekend gaat aan de hand van onderstaande formule:

Netto tarief = vakprijs X aantal vlakken X weekindex X volume X netwerk

Daarnaast kan je digitaal adverteren. De prijs van een Digital Out of Home campagne wordt berekend aan de hand van het CPM basistarief. Dit zijn de kosten per 1.000 contacten. Hieronder is te zien hoe het actuele CPM tarief wordt bepaald vermenigvuldigd met verschillende indices.

CPM tarief = CPM basistarief X weekindex X volume X pacing X leadtime X additions

Sinds kort is het ook mogelijk om via programmatic ruimte in te kopen. De advertenties kunnen hiermee op de meest relevante momenten worden ingezet en is op basis van beschikbaarheid en geeft daardoor geen garantie tot uitlevering.

Wat heb je nodig?

Ten eerste heb je de daadwerkelijke reclame-uiting nodig die je wilt plaatsen. Voor digitale uitingen heb je een foto of video bestand nodig. Voor niet-digitale uitingen moet de advertentie gedrukt worden op een poster of doek. Er zijn voor beide vormen specifieke aanleverspecificaties.

Denk bijvoorbeeld aan de afmetingen van de posters voor niet-digitale advertenties. En voor digitale advertenties moet het aangeleverd worden als specifiek bestandstype. Deze aanleverspecificaties krijg je van de exploitant via het mediabureau.

Drukproces

Je kunt als adverteerder ervoor kiezen om zelf de exploitanten te benaderen om een Out Of Home campagne te produceren. Maar door het missen van scherpe inkoopdeals, is het vaak slim om een mediabureau in te schakelen.

De adverteerder levert het ontwerp, volgens de aanleverspecificaties, aan bij de drukker of exploitant. Dit is een digitaal bestand.

Uiterlijk één week van tevoren moeten de gedrukte posters aangeleverd zijn. Een drukker heeft ongeveer 5 dagen nodig om van het digitale bestand tot drukklare abri’s te komen. Bij een exploitant duurt het gemiddeld ongeveer 3 werkdagen. Dit is situatieafhankelijk.

Het proces van Digitale Out Of Home is sneller. Dit duurt 2 dagen van aanlevering tot start van de campagne. Via DOOH kan de uiting ook omgeruild worden tijdens de campagne. Dit kan een groot voordeel zijn wanneer je een over een langere periode wilt adverteren.

Wie moet je contacteren?

Adverteren via buiten reclame kan heel onoverzichtelijk aanvoelen. Er zijn zoveel locaties waar het mogelijk is om te adverteren, dat het moeilijk kan zijn om te weten wat goed zal zijn voor jouw specifieke reclame-uiting.

Match My Brand is hierin gespecialiseerd en kan je goed adviseren wat precies in te zetten. Afhankelijk van je doelstellingen, budget en gebied. Daarmee kunnen we kijken wat de beste optie voor jou is. Je kan ook veel besparen met buiten reclame door slim in te kopen. Kijkend naar de partij, de periode en de aantallen.

Mocht je meer willen weten over wat er allemaal mogelijk is, neem dan contact op met één van onze media planners. Zij helpen je graag verder!

Molenpad 3-7
1016 GL Amsterdam
020 894 3302

  Naam *

  E-mail *

  Onderwerp

  Bericht

  Pricing

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla vitae lectus a ligula fermentum elementum.

  RECOMMENDED PLAN

  Enterprise

  PERFECT FOR AGENCIES

  $40

  • SSL Encryption

  • 2 Factor Authentication

  • Fully Automated Reporting

  • Downloadable Reports

  • Smart Projections

  • AI Focused Advice

  Starter

  PERFECT FOR FREELANCERS

  $24

  • SSL Encryption

  • 2 Factor Authentication

  • Fully Automated Reporting

  • Downloadable Reports

  • Smart Projections

  • AI Focused Advice