Adverteren op radio

Maar liefst 92 procent van alle Nederlanders luistert wekelijks naar de radio. Dit maakt radio een heel effectief reclamemedium. Door de inzet van radio kan je je bedrijf of merk bij de gewenste doelgroep onder de aandacht brengen.

Wil jij weten hoe het is om te adverteren op radio?

Voor jouw bedrijf of merk kan het van grote waarde zijn om via deze weg te adverteren. Door te adverteren via radio kan je de naamsbekendheid vergroten, nieuwe markten veroveren en het merkimago versterken.

Waarom adverteren op radio?

Het radiolandschap in Nederland is heel divers. Voor iedere luisteraar is er een radiostation te vinden: nieuwszenders, jongerenzenders, popmuziek zenders, klassieke muziekzenders en nog veel meer. Overal waar je komt hoor je wel eens een radiozender: in de auto, op kantoor of gewoon thuis in de woonkamer. Dit maakt radio heel effectief. Bijna iedereen luistert (soms onbewust) naar radio.

Match My Brand is erin gespecialiseerd om voor iedere adverteerder de geschikte radiozenders te vinden. Op die manier wordt precies de juiste doelgroep bereikt. De bereikte doelgroep kijkt vervolgens op de website van een merk en wil meer weten over het merk.

Voordelen van adverteren op radio:

– In korte tijd een groot publiek bereiken

– Radio is snel en flexibel

– Naamsbekendheid vergroten

– Meer bezoekers op de website

– Meer zoekgedrag naar jouw product of dienst

– Radio is kostenefficiënt

Wat doet

Match My Brand?

Match My Brand helpt adverteerders graag bij het vinden van de allerbeste deals. Als mediabureau kunnen wij betere deals afdwingen voor de klant door volumekorting. Wij doen er alles aan om enkel de beste deals te krijgen.

Door nét dat stapje extra te zetten, zorgt Match My Brand voor de beste deals. Transparantie vinden wij onzettend belangrijk. De klant wordt gedurende het hele proces meegenomen. Hoe? Match My Brand heeft verschillende media planners om je te helpen met het bedenken van een juiste mediastrategie en de scherpste inkoop hiervan voor je te regelen. Vervolgens wordt er een uitzendschema opgevraagd bij de exploitant. Dit uitzendschema wordt gedeeld met de klant. Is de campagneperiode afgelopen? De klant krijgt altijd een evaluatie toegestuurd met daarin informatie over hoe de campagne het heeft gedaan.

Wij denken graag mee met de volgende factoren:

– Budget; hoeveel wil je besteden?

– Wie is je doelgroep?

– Wat wil je communiceren (spreekt dit de doelgroep aan)?

Vaak laten wij zien dat er meer mogelijk is dan van tevoren wordt gedacht.

Wil jij meer weten over adverteren op radio?

Wat kost het?

Een week adverteren op een Nederlandse radiozender kost gemiddeld 1.500 tot 12.500 euro. De prijs van een radio reclame is afhankelijk van een aantal keuzes. Het begint bij de doelstelling, doelgroep en het budget. Je kunt ook zelf beslissen hoe vaak een radio reclame moet worden uitgezonden. De lengte van de radio reclame en de periode waarin de radio reclame loopt spelen ook mee.

Doelstelling, doelgroep en budget

Wat is de doelstelling van je radio campagne? Wil je de luisteraar over laten gaan tot actie of wil je alleen de merkbekendheid verhogen? Onze mediaplanners helpen graag bij het maken van deze keuze. Als je vooraf een budget vaststelt, kan er worden nagedacht over op welke radiozenders de campagne wordt uitgezonden.

Frequentie

Je kunt er als adverteerder voor kiezen hoe vaak je je spot op de radio wilt horen. Bijvoorbeeld: twee keer ’s ochtends, één keer ’s middags en twee keer ’s avonds. Per dag wordt je radio campagne dan vijf keer uitgezonden.

Duur

De duur van een reclamespot is een belangrijke factor. Radiospots worden verkocht in een veelvoud van vijf seconden. Dus je kan een spot inkopen van 5 seconden, 10 seconden of 15 seconden. Als er een spot wordt aangeleverd van 13 seconden, wordt er voor 15 seconden gerekend.

10 seconden radiospots kosten op een kleine radiozender (bijvoorbeeld regionale zenders) gemiddeld 6.500 euro. Op een grote landelijke radiozender met een enorm bereik kost een 10 seconden radiospot gemiddeld 11.500 euro. Deze prijzen zijn gebaseerd op een week adverteren.

Periode

Wil je je radio spot een week lang uitzenden? Of misschien wel drie weken? Dit is belangrijk om over na te denken. Hierbij geldt natuurlijk: des te langer je wilt adverteren, des te hoger de prijs uiteindelijk wordt. De maanden waarin je wilt adverteren, spelen ook een belangrijke rol. December is de duurste maand van het jaar en januari is de goedkoopste maand.

Inkopen van radioreclame

Je kunt op verschillende manieren radio reclames inkopen. De opties verschillen per exploitant. De twee meest voorkomende opties zijn op spotniveau en op GRP-niveau.

GRP staat voor Gross Rating Point. Dit is een meeteenheid om het bereik te meten waar je media op inkoopt. Met 1 GRP bereik je 1% van de doelgroep. Afhankelijk van de gekozen doelgroep, het budget, de periode, het tijdstip en het aantal zenders waarop je zichtbaar wilt zijn, bepaal je uiteindelijk hoeveel GRP’s je wilt inkopen. Hoe meer GRP’s je inkoopt, hoe meer mensen je bereikt binnen je doelgroep. De GRP-prijs wordt bepaald door middel van maandindexen.

Je kunt als adverteerder ook pakketten inkopen. Deze pakketten zijn per zender verschillend. Je moet voor jezelf bepalen wat je precies wilt bereiken met je reclame-uiting. Daarna kan je bepalen waar je zichtbaar wilt zijn gedurende de reclameblokken.

Wil je bijvoorbeeld rond primetime of gedurende de dag de reclame uitzenden, dan kan je hier specifiek op inkopen. Of wil je op bepaalde dagen zichtbaar zijn, dan kan dit ook los ingekocht worden.

Zoals eerder gezegd verschillen de inkoopopties per zender. Er zijn dus veel verschillende manieren om zendtijd in te delen en in te kopen.

Wat heb je nodig?

Belangrijke punten om aan te denken bij het produceren van een radio campagne:

 • Budget; hoeveel wil je besteden?
 • Wie is je doelgroep?
 • Wat wil je communiceren (spreekt dit de doelgroep aan)?
 • Werk je met bestaand materiaal (grafisch en/of stemacteurs)?
 • Wat wordt de tone of voice?

Prijzen

De prijzen van een radio campagne variëren van 1.500 t/m 12.500 euro voor een week op een Nederlandse radiozender. Deze prijs is afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan de maand waarin je de reclame campagne uitzendt of via welke zender. December is de duurste maand en januari is de goedkoopste maand. ’s Ochtends de radio campagne uitzenden is duurder dan ’s avonds. Grote radiostations met een groot bereik zijn goedkoper dan radiostations met een kleiner bereik.

Wil je vrijblijvend advies? Neem dan contact op met onze media planners!

Alle radiozenders

Landelijke publieke zenders:

NPO Radio 1
NPO Radio 2
NPO 3FM
NPO Radio 4
NPO Radio 5
FunX

Regionale publieke zenders:

Radio Noord    
Radio Drenthe    
Omrop Fryslân    
NH Radio    
Omroep Flevoland    
Radio Oost    
Radio Gelderland    
Radio M Utrecht    
Radio Rijnmond    
Radio West    
Omroep Zeeland    
Omroep Brabant    
L1 Radio    

Commerciële omroepen:

Sky Radio    
Radio 538  
Radio 10  
Radio Veronica  
Qmusic    
SLAM!    
100% NL  
BNR Nieuwsradio    
Sublime FM    
Groot Nieuws Radio    
Radio Maria    
KINK    

Commerciële omroep met regionale FM of DAB+ frequentie:

Coastline FM    
Frysk FM    
Glow FM    
Grunn FM    
Joy Radio    
KBC Radio    
Q-music Limburg    
Radio 8FM    
Radio Continu    
Radio Decibel    
Radio JND    
Radio Seagull    
RadioNL    
RADIONL Kids    
Simone FM    
Sleutelstad FM    
Ujala Radio    
Vahon Hindustani Radio    
Waterstad FM    
Wild Hitradio    

Revolutionary

Focused Features

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla vitae lectus a ligula fermentum elementum. Donec vitae aliquam lectus. Sed et turpis eget lacus suscipit hendrerit. Nam pretium felis quis est bibendum tempor.

 • Smart Dashboard v1.0

 • Automatic Assignments

 • Bank Reconciliation

 • Weekly Trailing Statistics

 • Real-Time Cash Flow Overview

Autonomous

Statistics & Values

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla vitae lectus a ligula fermentum elementum. Donec vitae aliquam lectus. Sed et turpis eget lacus suscipit hendrerit. Nam pretium felis quis est bibendum tempor.

 • Real-Time Cash Flow Overview

 • Automatic Assignments

 • Market Level Predictions

Wie moet je contacteren?

Je kunt als adverteerder ervoor kiezen om zelf de verschillende zenders te contacteren, maar door de ingewikkelde inkoopmodellen en het missen van inkoopvoordeel is het wellicht verstandig om zendtijd in te kopen via een mediabureau.

Match My Brand heeft verschillende media planners om je te helpen met het bedenken van een juiste mediastrategie en de scherpste inkoop hiervan voor je te regelen. Match My Brand maakt adverteren op radio veel laagdrempeliger voor zowel middelgrote als kleinere merken of merken die nog nooit hebben geadverteerd op televisie.

Dit doen we doordat we heel scherp inkopen, onverkochte ruimtedeals hebben en de spot (content) snel en laagdrempelig voor je kunnen maken.

Mocht je meer willen weten over wat er allemaal mogelijk is, laat dan je gegevens hieronder achter. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op!

Molenpad 3-7
1016 GL Amsterdam
020 894 3302

Naam *

E-mail *

Onderwerp

Bericht

Pricing

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla vitae lectus a ligula fermentum elementum.

RECOMMENDED PLAN

Enterprise

PERFECT FOR AGENCIES

$40

 • SSL Encryption

 • 2 Factor Authentication

 • Fully Automated Reporting

 • Downloadable Reports

 • Smart Projections

 • AI Focused Advice

Starter

PERFECT FOR FREELANCERS

$24

 • SSL Encryption

 • 2 Factor Authentication

 • Fully Automated Reporting

 • Downloadable Reports

 • Smart Projections

 • AI Focused Advice